TPKP

PROJE KÜNYESİ

Lokasyon: Topkapi/ ISTANBUL

Isveren: Buyuksehir Belediyesi

Proje Ekibi: Gokhan Avcioglu,Tahsin Inanici, Goksen Gungor, Jonas Kirsch, Efe Ilgen, Ozan Ertug, Gurkan Oktay

Baslangic/Bitis: 2014

Insaat Yapisi:Hafif Olcekli

Proje Tipi:Umumi


PROJE DETAYLARI

Topkapı Sosyal Tesis Binası, Topkapı Şehir Parkı içinde Performans Merkezinin yanında yer almaktadır. Proje, Şehir Parkı yakın çevresiyle kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğinde yoğun ve güçlü ulaşım akslarında yer aldığı, geniş rekreasyon alanlarına sahip, Sur koruma alanında yer alan ve bu özelliklerinin yanında yapılan ve yapılacak donatı alanlarıyla ( Panorama Müzesi, Planetaryum, Kent Müzesi) daha da artacak bir yoğunlukla hem turistik kullanıma cevap verecek hem de yakın zamanda dönüşümü gündeme gelebilecek sanayi alanları ve sur içi alanlarındaki kullanıcılara hizmet edecek şekilde projelendirilmiştir.

Şehir Parkı içindeki toplu taşıma bağlantı noktaları ve Amfi tiyatronun bu merkeze olan yakınlığı yaya sirkülasyonunu yoğunlaştırmaktadır. Parkın peyzajı ile birlikte ele alınan Sosyal Tesis projesi bu ulaşım bağlantı noktası ve amfitiyatro arasında yerleşmekte ve bu iki güçlü aksa referans vermektedir.Proje fonksiyonel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu üç ana mekan kurgusu, taşıyıcı duvarların farklı akslarda kayarak yarattığı boşluklar ve doluluklardan oluşmaktadır. Yaratılan bu boşluklar hem mekanları işlevlerine göre ayrıştırıyor hem de kullanıcılar için iç bahçeler ve iç havuzlara dönüşüyor.

 Parkın peyzajının da yeniden şekillenmesine referans olacak şekilde projelendirilen Sosyal tesis yaya ve araç ulaşımına olanak sağlayacak şekilde iki ana cepheden de giriş almaktadır.Projenin ana ekseninde birçok ihtiyaca cevap verecek Etkinlik Salonu yer almaktadır. Salonu yan tarafından çevreleyen iki ayrı fuaye istenildiğinde etkinlik salonunun iki ayrı organizasyonda kullanılmasına olanak sağlamaktadır.  Salonun park ile buluştu noktada açık hava organizasyonlarına olanak sağlayacak açık terası bulunmaktadır. Etkinlik Salonu ile Parkı görsel olarak birleştiren bu teras, havuz ile çevrelenerek parktaki yaya aksı ile ilişkisi kontrol altına alınmıştır.Projenin diğer ana mekânı kafeterya da ana ulaşım aksındaki yoğun yaya trafiğine uzanan açık ve kapalı teraslarıyla mevsime göre kullanım kolaylığı sağlamaktadır.Surlardan referans alan ana duvarlar arasında oluşturulan mekanların, ön ve arka cephelerinde yarı geçirgen bir perdeleme sistemi kurgulanmıştır. Korten saç levhalardan güneş ışığının ultraviyole ışınlarını kontrol etmek ve iç mekandaki mekanik soğutma yüklerini düşürmek ve mahremiyeti sağlamak amacıyla bir cephe sistemi tasarlandı.

Bu cephe sistemi, ana salonun girişlerinde sahne perdesi gibi boşluklar oluşturarak girişleri tanımlarken diğer cephelerde ise mekanların işlevlerine göre farklılaşmaktadır. Toplantı salonunun cephesinde açıklıklar orta alanda yoğunlaşırken diğer mekanlarda güneş ışınlarının zararlı etkisi ve görüş sınırlamaları dikkate alınarak işleve uygun olarak tasarlanmıştır. Böylece hem seperatör görevi gören ana duvarların konumlanması hem de farklılaşan cephe sistemiyle fonksiyonlar daha tanımlı hale gelmiştir. 

BENZER PROJELER