Project Location: Mecidiyekoy / Istanbul / Turkey

Architectural Project & Design: Gokhan Avcioglu & GAD Architecture

Architect: Gokhan Avcioglu

Project Team: Tahsin Inanici, Jonas Kirsch, Derya Arpac , Goksen Gungor

Landscape Project: GAD

Photographs: Alp Eren

Project Date: 2013

Construction Date: 2013-2014

Construction Type: Steel Construction & Lightweight Construction

Site Area: 2.100 m2

Total Construction Area: 1.040 m2

Commercial: 25 units, 2 floors, recreational rooftop, parking (underground)



2014 German Iconic Awards 

2014 European property Awards 

2015 Green Good Design Awards


Cadde brings more than 25 carefully chosen retailers and of course restaurants to Trump Towers Mall’s roof terrace, creating an environment much more than what you might expect from any other mall. Inspired by the qualities of the Grand Bazaar in Istanbul and the agora, Cadde reinterprets the ancient codes into a context-specific design that strives on bringing localism to the shopping mall. Both the bazaar and agora are deep rooted within the culture of the locality therefore the user experience invokes familiarity through memory that, in turn forms a sense of belonging. The simple, creative and concept uses modular units between the two towers, creating main alleys and secondary aisles. Crisscrossing paths are sliced through the primordial mass maximizing the façade areas, whilst providing shortcuts and thereby creating cyclical design, individuality and dynamic spaces at every corner throughout the entire project.The lower level houses 18 shops and restaurants, and provides an urban setting with plazas, wider alleys, down to more narrow shortcuts. Communal, interdependent benches as well as private seating for each unit are playfully arranged throughout.  These informal features combined with themed terraces invite the visitors to remain in a totally alternative consumption setting to the mall below and discretely connects the units with the plazas, creating a friendly network arranged around the sharing of space. Fully opening facades carry the individual atmosphere outside from each unit and erase the boundaries between the inside and out, while bringing in the natural daylight and allowing large eye-catching window displays.  The context-specific fully opening facades are exceptionally beneficial to the project as they allow natural ventilation during the hot summer Istanbul months, significantly lowering energy consumption levels.The second, upper level is less dense. Parks and large deck spaces invite the visitors to a less hectic atmosphere where they can relax and observe the hustle and bustle from above. On this level a community garden project has been included with several large planters. This communal space uses nature as a source by allowing the local residents, most whom have never owned a garden, to grow their own herbs and plants while reestablishing relationships and reconnecting with each other via sharing and open exchange.  This key feature is an asset in an area where the inhabitants are deeply consumed in their urban lifestyles. The unifying design approach also becomes most obvious on the terrace. A steel frame construction paired with an underfloor technical layer provides the flexibility for the intended layouts of each unit. The varying matrix of unit sizes ranging from 15 to 90 m2, with 3m ceiling heights, are all interchangeable and can be easily merged or added to in the future..