Exploded House

LOCATION
BODRUM / TURKEY
ARCHITECTURAL PROJECT & DESIGN
GOKHAN AVCIOGLU & GAD
BUILDING TYPE
RESIDENTIAL, VILLA/PRIVATE HOUSES, INTERIORS
CONSTRUCTION AREA
760 m2
PROJECT SITE AREA
1.000 m2
YEAR
2003
STATUS
BUILT
Bodrum is an Aegean, Mediterranean port-trade settlement with a history of more than three thousand years, including Hellenistic, Roman, Ottoman times. The ideas behind the design area an explosion of parts;open plan for outdoor living;passive ventilation;rainwater as a natural cooling system and harmony with the landscape.

Bodrum is a Mediterranean port-trade settlement in the Southwest of Turkey with a rich history of over three thousand years. The building codes restrict new forms of architecture being introduced to the landscape. To overcome this and create a more flexible building type, GAD created a house made from three separate buildings – a metaphor for a single building that has been "exploded” into many parts. Each individual unit, which complies with the regulated size of 75 square meters, is built next to one another with a narrow space in between and is linked by a glass atrium. Conceived as a single house, each building has a separate function: a master bedroom and bathroom; a kitchen and dining room; and a guesthouse with an adjacent study room.  The central glass vestibule acts as the entrance to the building as well as the main living area with vistas of the stunning landscape and bay made possible by floor to ceiling windows. Operated electronically, the windows open flush to the ground, allowing for sea breezes to flood the interior. This innermost space is the focal point of the house and is connected to the three houses by a series of concrete ramps that reconcile the building with the landscape. An additional slope that can be used as a sun deck and for light recreational activities descends to a swimming pool located on land set at a slightly lower grade from the house. From here the ramp leads down the hillside to an additional self-contained apartment building that is set within the land and hidden from the house above. The open-plan of the main house ensures that it is light and airy, a must in the summer. Additionally precaution, the roof of the building is covered with pools that collect rainwater. The water cascades from the roof of one of the buildings to the other and is then circulated back around, creating a natural cooling system for a hot climate. The "Exploded House” reinterprets traditional dwellings in the area. Its angular structure fits into the clefts in the hillside, remains in keeping with the natural environment and when seen from above the pools mirror the surrounding landscape and the endless vista of the bay.
 

RELATED PROJECTS