WEPUBLIC

PROJE KÜNYESİ

Proje Yeri: İstanbul / Türkiye

Mimar: Gökhan Avcıoğlu & GAD

Proje Ekibi: Nesime Önel, Gökşen Güngör, Oğuz Emre Bal, Pelin Arıbas, Esra Esen, Cemal Erol, Emre Bilol

Baslangic/Bitis: 2015 / 2016


PROJE DETAYLARI

Alışveriş merkezi, havaalanı gibi kısa sürede yorulan ticari mekanların sürekli canlı beklenir. Bu nedenle kolaylıkla değiştirilen, dönüştürülen, sökülüp, takılabilen alanlara ihtiyacı var. İstanbul Akmerkez’de açılan Wepublic projesinde yapmaya çalıştığımız, tematik, dekoratif değişikliklerin olması yerine, esnek, sürprizli, canlı bir organizma gibi sürekli kendini yenileyecek, dönüşecek bir alan yaratma... Mağaza içini pasaj gibi düşünerek, girdiğimizde çıkamadığımız labirent sistemini eğlenceli hale getirdik. Bu duygunun avm yatırımcısında, mağaza kiralayıcısında, kullanıcıda yerleşmesi amacıyla fiziksel sonuçları doğrudan görünmeyen, indirekt tasarım kararları alındı. Doğru bir tasarım, radikal değişiklikler veya küçük dokunuşlarla bu duyguyu kendiliğinden verir hatta başka fonksiyonlara da ilham verir. Benzer avm yapılarında olduğu gibi mekansal değerler ve farklılıklar yok edilerek, salt ticari başarıya odaklanarak kurgulanmış dükkanlar ve kolonlar arasına sıkıştırılmış proje alanı, geri kazanılmış sürprizli bir mekana dönüştü. Çeşitli eğrisel formlarla alışıldık ritmi, düzeni bozmaya ve ardışık algılama aracılığıyla sayıca fazla olan düğüm noktaları arasında sürekliliği ve hareketi sağladık. Heykelsi fiber kalıp kolonların doğal, sade, natürel rengi; alışveriş merkezinin diğer alanlarındaki renk ve form kalabalığının tersine bir etki yaratmak için özellikle seçildi. Bu kolonlar arasında amorf bağlar kurarak; tekrar eden, monoton, homojen, sıkıcı, her yerde rastlanan, standart kolon düzenini şaşırtmayı hedefledik. Beklenmeyen bir noktadan beklenmeyen bir yapı ögesi çıkarıp, kolon düzeninin yarattığı sıkıcılığı çeşitli yöntemlerle adres kaydırarak kurmaya çalıştık. Hatta, bu yapı ögeleri hareket yönleriyle gizlice mekanları işaret de ediyor, bir yandan yönlendirici de oluyor; meraklısına. Projenin ana esprisi; junk space’i bir tür yeni alana dönüştürmek, workshop yürütürcesine deneysel bir alan çalışması yapmak. Bu proje aslında büyük ölçekli birebir yapılmış bir mockup. Dışarıdan ve içeriden bazı sanatçıların işlerine doğrudan referans veren, bazı sanatçılardansa üstü kapalı bir şekilde etkilenen, sanatla mimarlık ve mekan arasında konumlanan bir proje.Wepublic için iki ana caddeden, kullanıcıyı doğrudan mağazaya getirip 17 metre yüksekliğindeki atriumdan dağılımı sağlayan iki tane serbest giriş noktası yarattık. Her girişe musallat kaçınılmaz x-ray cihazına rağmen, dışarıdan bakıldığında merak uyandıran, davetkar giriş kapısından insanları merakla içeriye çekmeyi sağladık. Atrium yukarıdan aşağıya ya da tersi yönde hang-out etme alanı; elbette sirkülasyonları da birbirine bağlayan ara/gri/geçirgen bir alan. Satış alanlarının mekan organizasyonunu Universal Studio ve HMKM grupları yürütürken, uygulamayı da Yoo Mimarlık yaptı.Günümüz yatırımcısının modernizmle birlikte göz ardı ettiği ‘tasarlanan alan dışındaki’ alana aslında toplum ihtiyaç duyuyor. Kent ölçeğinde de, büyük ölçekli avm gibi projelerde de durum aynı. Bu gereksinimle, gri bir bölge olan alanı, ticari bir yapı içerisinde bir koldan kamuya hizmet eden bir alana dönüştürdük. Bir alışveriş merkezi içindeki mağazada bulunan atrium, yapı içindeki yapı içinde kurgulanan sürprizli bir alan oldu. Kendisini var eden çerçeve dahilinde, alışıldık avm mekanı tanımına bir alternatif olarak, kendi tanımını kendisi yaratan, mimarlık ve sanat arasında dans eden bir mekan kurgusu... 

BENZER PROJELER