Ziraat Social Center

LOCATION
ISTANBUL / TURKEY
ARCHITECTURAL PROJECT & DESIGN
GOKHAN AVCIOGLU & GAD
PROJECT TEAM
DERYA ARPAC, MUGE TAN, SEMIH ACAR, OZAN ERTUG, BILGEN DINC
BUILDING TYPE
HOSPITALITY, LEISURE, EXPERIMENTAL
CONSTRUCTION AREA
24.180 m2
PROJECT SITE AREA
12.600 m2
YEAR
2010
STATUS
STUDY
ZRT is a social center  in Atakoy Istanbul, Turkey. The intention of the ZRT Social Center is to serve as a local gathering destination for employees, staff & management. The social center should also be a symbol & representation of the company’s corporate identity and business philosophy. The new complex will host a number of conferences and corporate events, and thus incorporates a number of auxiliary spaces to accompany these events.

Conceptually, the ZRT  Social Center is organized in two main structures- a restaurant complex and a conference hall. These two structures are characterized by a massive internal volume, wrapped by a secondary skin of wooden louvers. The stone volume serves the purpose of moderating the views from the spaces, and wooden wrapper is stretched, woven & lifted to provide varying levels of privacy, circulation, and solar protection.

The restaurant complex is a multi-level structure, with dining areas opening onto a terrace on the main level, and flexible office and meeting rooms on the upper level. The conference hall is also a multi-story complex, with a gym and spa on the entry level opening on the pool, and a conference hall on the upper level. Two levels of parking serve the site, and are accessed below the site. The Ziraat Bank Social Center is a unique interpretation of one of Turkey’s most established banks, and will serve as an example for future development.

RELATED PROJECTS