TASARIM MAGAZINE NO:250

TASARIM MAGAZINE NO:250

ONE&ORTAKOY

Is a newly constructed housing complex in the Istanbul neighborhood of Ortaköy. The project consists of two buildings; one building is private residential condominiums, and the other is reserved for student housing for nearby universities.

Nestled next to a hillside, the project is an iconic step forward in an area blighted by unplanned growth. GAD's optimizes the use of the building's programs distributed throughout the site.

The project's form, facade and overall organization were developed through a series of experimental strategies influenced by the site's context and the desire to use every available building surface from the roofs, vertical surfaces and balconies down to the below grade spaces as opportunities for providing greenery and amenity.

ESMA SULTAN 

The palace which destroyed by fire, has renovated in 1999

 Esma sultan is a multi-purpose event space in Ortakoy, Istanbul, in the center of the city in a busy entertainment district on the banks of the Bosphorus. Planting a glass and steel box inside the ruins of a palace to create a covered venue that constantly reminds us of the multiple histories innate in the new design. The brick palace was built approximately 200 years ago for Esma Sultan, an Ottoman Sultan's wife as a summer palace.

Destroyed by fire over a century ago, the exterior brick walls are all that remain of the building. In 1999 The Marmara Hotel decided to adaptively reuse the beautiful land-marked ruin, keeping the walls as a framework and support for a modern interior space inserted within to create an event and exhibition venue. Commissioned to renovate and redesign the space, GAD designed a thin but strong stainless steel and glass box that is suspended within the brick structure.

Multi leveled, the new building incorporates a bar and restaurant on the ground floor and a conference room or event space on the second floor entered by a wooden and steel curved staircase.

EXPLODED HOUSE

Each individual unit, which complies with the regulatory size of 75 square meters, is built next to one another with a narrow space in between and is linked by a glass atrium. Conceived as a single house, each building has a separate function: a master bedroom and bathroom; a kitchen and dining room; and a guesthouse with an adjacent study room. The central glass vestibule acts as the entrance to the building as well as the main living area with 180° vistas of the stunning landscape.



This innermost space is the focal point of the house and is connected to the three houses by a series of concrete ramps that reconcile the building with the landscape.
The house is designed as three department



Photos